Reguliere fysiotherapie

De fysiotherapiebehandelingen worden gegeven door Ben Kamphuis

Tijdens de eerste Reguliere fysiotherapie wordt een fysiotherapeutisch onderzoek gedaan waarna in samenspraak met betrokkene een behandelplan wordt opgesteld.Na enkele behandelingen volgt er een evaluatie omtrend bereikte effecten en volgt eventuele bijstelling behandelplan.

De behandeling kan uit meerdere onderdelen bestaan , waarbij ook van de patiënt een actieve inzet wordt verwacht t.a.v. uitvoeren oefeningen en houden aan adviezen.

De behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar als u zich aanvullend verzekerd hebt voor fysiotherapie. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, hangt af van welke aanvullende verzekering u heeft gekozen. Voor meer informatie hierover kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.

U kunt zich zonder verwijzing van huisarts/specialist rechtstreeks bij de fysiotherapeut melden, er wordt dan door de fysiotherapeut eerst onderzocht of uw klacht met fysiotherapie verholpen kan worden.

Echografie

Echografie

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele uit ziekte voorkomende afwijkingen ervan.

De fysiotherapeut gebruikt echografie als aanvullende diagnostiek en als evaluatiemiddel waardoor gerichter behandeld kan worden. Met behulp van echografie wordt inzicht gekregen in gewrichten, pezen en spieren, bijvoorbeeld in schouders, ellebogen, polsen, heupen, knieën, enkels en achillespezen. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet als echofeedback bij de stabiliteitstraining van de lage rug, maar ook weefselschade kan met echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat meer inzicht in de belastbaarheid van dit weefsel. Het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren kan beoordeeld worden door bewegende beelden op te nemen. Bewegend onderzoek is belangrijk om een bepaalde belemmering tijdens een beweging of het glijgedrag van een pees ten opzichte van aangrenzende structuren te kunnen beoordelen. Hierdoor ontstaat er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem.

De kwaliteit van pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor kan de mate van belastbaarheid van huidige structuren worden aangegeven. Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beïnvloeden. Een meer gerichte training/behandelkeuze kan er voor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen efficiënter en sneller kan verlopen en de patiënt sneller klachtenvrij is!

Welke blessures kunnen wij in beeld krijgen?

  • scheuren van spieren, pezen, kapsel, meniscus en banden;
  • kalkafzetting in spieren en pezen;
  • ontstekingen in pezen of slijmbeurs;
  • vocht in slijmbeurs;
  • kneuzingen en scheuren in banden;
  • slijtage van kraakbeen;
  • cysten zoals Bakerse cyste of in pols;
  • losse botdeeltjes;
  • inklemmen of zwelling van zenuwen.monitor in beeld gebracht.De echografie wordt verzorgd door Ben Kamphuis