Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze met als doel het herstellen van de lichaamsbalans en stoornissen in het functioneren van het lichaam, door middel van het stimuleren van acupunctuurpunten. Meestal worden hiervoor zeer dunne naalden gebruikt die op specifieke plekken in de huid worden geprikt. Acupunctuur kan worden gebruikt voor de behandeling van klachten, ziekten en het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is een vrijwel pijnloze behandeling.

Acupunctuur kan preventief ingezet worden, namelijk ter verbetering van de algehele gezondheid. Maar meestal wordt acupunctuur ingeschakeld op het moment dat er klachten zijn, fysiek en/of mentaal. Voorbeelden van fysieke problemen zijn pijn aan de gewrichten, spijsverteringsproblemen en afwijkingen van de huid of zenuwstelsel.

Problemen en ziekte uiten zich ook vaak in de vorm van mentale problematiek. Extreme vermoeidheid, depressie en burn-out zijn daar voorbeelden van. Mentale problemen kunnen optreden na lange periodes van intense lichamelijke óf geestelijke inspanningen, waarbij er onvoldoende aandacht is geweest voor rust en ontspanning. Dit is een voorbeeld waarbij de balans verstoord raakt. Het herstellen van diezelfde lichaamsbalans is een belangrijk doel van de behandeling met acupunctuur.